Oikeanlaisen kortin hankinta
Kortin turvallinen käyttö alkaa jo ennen sen hankintaa. On suositeltavaa miettiä huolellisesti, hankkiako debit-kortin, maksuaikakortin vai aidon luottokortin. Luotollisella kortilla yli varojen eläminen tapahtuu helpommin.
Ensimmäinen maksukortti kannattaa ehdottomasti olla puhdas debit-kortti, jolloin maksut menevät omalta pankkitililtä. Vasta kun talous on vakaa ja hyvässä kunnossa, on aika hankkia maksuaika- tai luottokortti, joilla ostot laskutetaan laskulla.
Kortti ja sen tiedot tallessa
On itsestään selvää, että fyysisestä maksukortista tulee pitää hyvää huolta. Tämä velvoite koskee myös kortin tietoja kuten kortin numeroa ja PIN-koodia. Jos kortin tiedot tallentaa esimerkiksi tietokoneen selaimeen, on varmistuttava, etteivät muut pääse käsiksi tallennettuihin tietoihin.
Vain tarpeelliset kortit mukana
On hyvä omistaa useita maksukortteja etenkin matkustamista ajatellen. Normaalioloissa lompakossa ei kannata kuitenkaan kaikkia kortteja mukanaan kantaa vaan yksi kortti ja sen varakortti riittävät. Vielä parempi ratkaisu on käyttää normaalioloissa Apple tai Google Payta ja pitää lomakossa vain yhtä fyysistä korttia.
Curve on mainio palvelu, joka yhdistää monta maksukorttia yhteen fyysiseen korttiin.
Matkalle on syytä ottaa kuitenkin useampi kortti mukaan. Tällöin kortit kannattaa hajauttaa useaan eri sijaintiin katoamisen tai varkauden riskien minimoimiseksi.
Korttimaksuja vain luotettavissa paikoissa
Maksukorttia voi käyttää ilman erityistä huolta tunnetuissa kivijalkaliikkeissä ja suurissa internetin kauppapaikoissa. Erityisesti ulkomailla myös useat epäluotettavan oloiset kaupat kelpuuttavat maksukortin maksuvälineenä, ja internetissäkin on lukuisia kauppapaikkoja, jotka eivät olemuksellaan herätä luottamusta. Osa näistä voi olla laadittu vain tietojen kalastelua varten.
Jos ostopaikan luotettavuudesta ei voi olla riittävän varma, tai ostopaikka herättää muita epäilyksiä, maksu kannattaa suorittaa käteisellä. Internetissä tämä ei tietenkään onnistu, milloin kannattaa etsiä vaihtoehtoinen internet-kauppa tai maksaa esimerkiksi Paypalilla, joka antaa ostoihin lisäturvaa.
Epäluotettavan oloisia ostopaikkoja varten saattaa olla järkevää hankkia erillinen debit-kortti, jonka tilillä saldoa on vain vähän. Mm. N26 myöntää kuluttoman Mastercardin.
Nostorajat ja maantieteellinen rajaus kuntoon
Useat kortinmyöntäjät antavat mahdollisuuden rajoittaa korttien käyttöä vain tietyille maantieteellisille alueille ja estää internet-käytön kokonaan. Kortin euromääräiset käyttörajat voi myös asettaa halutun suuruisiksi.
On järkevää määrittää käyttörajat pieniksi ja rajoittaa maantieteellistä käyttöaluetta vain omaan kotiympäristöön. Tarvittaessa rajoja voi muuttaa väliaikaisesti esimerkiksi matkan ajaksi.
Google ja Apple Pay lisäävät turvallisuutta
Maksaessa ostoksen Google tai Apple Paylla, kortin oikeita tunnistetietoja ei välitetä kauppiaalle vaan kauppias saa tietoonsa vain virtuaalisen korttinumeron. Kortin aidot tiedot sijaitsevat Googlen ja Applen palvelimilla. Näitä tietoja ei myöskään ole tallennettu omaan puhelimeen, joten puhelimen katoaminen ei ole merkittävä riski.
Google ja Apple Pay vaikeuttavat kortin tietojen varastamista ja niiden väärinkäyttöä. Jos puhelin katoaa, on silti otettava välittömästi yhteys korttien myöntäjiin, jotta Google ja Apple Payn käyttämät virtuaaliset kortit voidaan mitätöidä. Aitoja maksukortteja ei kuitenkaan tarvitse mitätöidä, sillä niiden tietoja ei ole tallennettu puhelimeen. Google ja Apple Payn käyttöä voi jatkaa huoletta uudessa puhelimessa, sillä niitä varten luodaan uudet virtuaaliset numerot.
Kortin vakuutusehtojen tunteminen
Maksukorttien kylkiäisinä tulee monenmoisia vakuutuksia. Niiden ehdot ovat usein monimutkaisemmat kuin markkinointimateriaali antaa ymmärtää. Esimerkiksi vakuutukset ovat voimassa vain tietyissä tilanteissa.
On ehdottoman tärkeää ymmärtää, missä olosuhteissa vakuutukset ovat voimassa. Matkalle ei tule lähteä maksukortin matkavakuutuksen varassa tuntematta vakuutuksen sisältöä huolellisesti.
Vuosimaksuton Komplett Bank Mastercard tarjoaa kattavat vakuutukset.
Kalliit ostokset credit-puolelle
Lentoliput, hotellit ja muut kalliit hankinnat kannattaa maksaa aina maksukortin credit-puolella. Tällöin on selvästi todennäköisempää, että rahat saa takaisin, jos tilattua tuotetta tai palvelua ei voida toimittaa esimerkiksi konkurssin vuoksi.
Myös tietyt debit-kortit tarjoavat konkurssiturvaa tai suojauksia epäonnistuneiden ostojen varalta. Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi ilmaiseen Curve Blue -korttiin.
Luottoraja pieneksi
Luottokortin luotto-ominaisuutta ei kannata käyttää, sillä sen korko suuri. Lasku kannattaa maksaa täysimääräisenä viimeistään eräpäivänä, jolloin luotosta ei joudu maksamaan korkoa. Luotto on usealla kortinhaltijalle tarpeetonta, mutta silti luottokortissa on yleensä vähintään 1000 euron luottoraja.
Luottoraja kannattaa asettaa niin pieneksi kuin mahdollista: usein paras vaihtoehto on asettaa se suosiolla 0 euroon. Jos kaiken varalta haluaa pitää kortin luotto-ominaisuuden voimassa, on luottorajan suuruutta järkevää pohtia huolella: tarpeettoman isoksi sitä ei kannata jättää.
Laskut automaattiseen maksuun
Yksi pahimmista luottokortin kanssa tapahtuvista virheistä on unohtaa laskun maksu. Tällöin kortti yleensä suljetaan ainakin väliaikaisesti ja luottoyhtiön silmissä asiakkaan luotettavuus laskee. Laskun maksu ajallaan onkin kortin käyttäjän tärkein velvollisuus.
Jottei laskun maksu unohtuisi, on suositeltavaa tilata e-lasku ja asettaa se automaattiseen maksuun nettipankissa. Tällöin maksu ei vahingossa unohdu.