Kaupallinen yhteistyö: artikkeli sisältää kumppanuuslinkkejä kaupallisiin palveluihin.

Julkaistu: 14. syyskuuta 2024

Mitä osakesäästäminen on?

Ostamalla yrityksen osakkeita tulet yhdeksi sen omistajaksi. Suurilla osakeyhtiöillä osakkeiden kokonaismäärä on valtava, joten yksittäinen piensijoittaja omistaa yrityksestä vain marginaalisen osan. Pienikin omistus tuo mukanaan oikeuksia, joita voivat olla oikeus äänestää yhtiökokouksessa ja oikeus osinkoon.

Jos yrityksellä menee hyvin, sen osakkeen arvo voi nousta. Tällöin sijoittaja voi myydä osakkeensa voitolla. Toisaalta, jos yrityksellä menee huonosti, sen osakkeen arvo voi laskea. Osakkeisiin sijoittaminen sisältää paljon epävarmuutta, mutta keskimäärin osakesijoittajat saavat tuottoa omistuksilleen pitkällä aikavälillä.

Osakesijoittaminen on monelle pitkäjänteinen tapa kasvattaa varallisuutta. Passiiviset sijoittajat ostavat ja säilyttävät osakkeitaan jopa vuosikymmeniä, jona aikana he saavat osinkoja ja hyötyvät osakkeiden mahdollisesta arvonnoususta. Arvonnousu tosin realisoituu vasta osakkeita myydessä. On tärkeää ymmärtää, että osakesijoittaminen ei takaa vaurauden kasvua, vaan huonot sijoituspäätökset voivat johtaa myös rahan menettämiseen. Osakesäästämisen rinnalle on hyvä tehdä muunlaisia sijoituksia, joita voivat olla esimerkiksi määräaikaistilien avaaminen tai vertaislainoihin sijoittaminen. Usea eri säästämis- ja sijoitusmuoto osakesäästämisen rinnalla on toimiva tapa pienentää riskiä.

Julkiset osakeyhtiöt

Julkisten osakeyhtiöiden osakkeilla käydään kauppaa julkisissa kauppapaikoissa eli pörsseissä. Osakesijoittamisella tarkoitetaan perinteisesti juurikin pörssiyrityksiin sijoittamista.

Piensijoittajan tulee käyttää välittäjää pörssissä asioimiseen. Välittäjä huolehtii osto- ja myyntitoimeksiantojen lähettämisestä pörssiin, hoitaa osakkeiden säilytyksen ja tilittää mahdolliset osingot tavalliselle pankkitilille. Moni välittäjä tarjoaa myös hyödyllisiä sijoittamiseen liittyviä lisäpalveluita.

Listaamattomat yhtiöt

Listaamattomat yhtiöt eivät ole pörssissä, joten niiden osakkeilla ei käydä järjestelmällistä kauppaa. Tämä tekee osakkeiden ostamisesta ja myymisestä haastavaa. Vaikka joitain kauppoja voi tehdä esimerkiksi sijoittajien verkostoissa, on kysyntä usein vähäistä ja kaupankäynti ja osakkeiden siirto uudelle omistajalle vaativat yleensä monia toimenpiteitä.

Joukkorahoitus on kenties yleisin tapahtuma, jonka kautta yksityishenkilö päätyy omistamaan listamaattomia osakkeita. Listaamattomat yritykset voivat olla hyviä sijoituskohteita, mutta ne sisältävät riskejä pörssiosakkeita enemmän.

Lue vertaislainoihin sijoittamisesta.

Listaamattomien osakkeiden kauppapaikka

Ei ole yhtä tiettyä paikkaa, jossa voisi käydä kauppaa listaamattomilla osakkeilla. Ostajan ja myyjän on kohdattava itsenäisesti, mutta foorumeita ja verkostoja voi käyttää apuna.

Osaketori on sivusto, jossa listaamattomien osakkeiden myyjät ja ostajat voivat kohdata. Koska listaamattomilla osakkeilla käydään kauppaa vain vähän, sopivan kauppahinnan määrittäminen on haastavaa. On ostajan ja myyjän tehtävä keskenään sopia, millä hinnalla kauppa toteutetaan, ja yleensä he joutuvat suorittamaan myös käytännön toimet kuten rahan ja osakkeiden siirrot. Ostajan tulee maksaa varainsiirtovero ostamistaan osakkeista, jos kyseessä ei ole osakeanti.

Toinen listaamattomien osakkeiden kauppapaikka, osakemarkkinat.fi, lienee suljettu, sillä sivusto ei enää toimi.

Kaupankäynti pörssissä

Julkisten osakeyhtiöiden osakkeilla käydään kauppaa pörsseissä. Pörssejä on maailmalla tuhansia. Suomalaisilla osakkeilla kauppaa käydään pääasiassa Helsingin pörssissä (NASDAQ OMX Helsink), mutta suomalainen sijoittaja voi ostaa osakkeita myös muiden maiden pörsseistä. Kaupankäyntiä varten on tehtävä sopimus välittäjän kanssa, joka hoitaa käytännön toimet. Lisäksi tarvitaan arvo-osuustili, jonka välittäjä avaa asiakkaalleen. Osakeomistukset kirjataan arvo-osuustilille.

Pörssiosakkeilla kauppaa käydessä ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, mutta myyntivoitto on verollista.

Lähes jokainen suomalainen pankki toimii välittäjänä Helsingin pörssissä, joten toimeksiannon osakekauppoihin voi tehdä oman pankin kautta. Tämä tapahtuu yleensä itsepalveluna verkkopankissa, mutta toimeksiannon voi tehdä perinteisinkin keinoin pankin edustajan välityksellä. Säännöllinen itsepalveluna tehtävä kaupankäynti edellyttää sopimusta pankin tai muun välittäjän kanssa, ja palvelu saattaa olla maksullinen.

Suomessa toimii myös muita pörssitoimeksiantojen välittäjiä kuin perinteiset pankit. Nordnet on yksi Suomen tunnetuimpia osakevälittäjiä. Sillä on 2 miljoonaa asiakasta, mikä kertoo palvelun suosiosta.

Osakesijoittamisen kulut

Kaupankäynti pörssiosakkeilla maksaa. Välittäjä saattaa veloittaa kuukausimaksun palvelustaan, mutta suuri osa välittäjästä laskuttaa vain toimeksiannoista. Aktiiviset sijoittajat ostavat välittäjältä markkinainformaatiota, jolloin heillä on käytössään osakkeiden viimeisimmät kurssitiedot sekä ammattilaisten tekemiä analyysejä. Satunnainen osakesijoittaja ei välttämättä näitä tietoja tarvitse, sillä perustiedot osakkeista ja yrityksistä niiden takana ovat löytyvät internetistä ilmaiseksikin.

Tyypillisin osakesijoittamisen kulu on osto- tai myyntitoimeksiannoista veloitettava palkkio. Palkkio on lähes aina prosentuaalinen, jolle on asetettu minimitaso. Tyypillisesti palkkio on noin 0,20% ja minimissään 9 euroa, mutta tarkka arvo vaihtelee välittäjien välillä. Aktiivisen sijoittajan palvelumaksutaso laskee usealla välittäjällä, kun toimeksiantojen määrä tietyssä ajanjaksossa on riittävän suuri. Palkkio on maksettava jokaisesta toteutuneesta kaupasta.

Koska osto- ja myyntipalkkioissa on vähimmäisarvo, ne ovat suhteellisesti korkeammat pienille toimeksiannoille. 1 200 euron toimeksiannosta komissio on 0,75%.

Välittäjä saattaa laskuttaa myös osakkeiden säilyttämisestä arvo-osuustilillä, mutta tämä palvelu on monella suomalaisella välittäjillä kuluton. Näin ollen osakesijoittajan kulut muodostuvat pääasiassa kaupankäyntikuluista ja markkinainformaatiosta.

Mistä parhaat korot määräaikaistalletuksille?

Osakesäästämisen tuotto

Osakesäästäminen tuottaa kahdella eri tavalla: osakkeiden arvonnousulla ja osingoilla. Muista, että osakesäästäminen ei takaa vaurautta, ja huonot sijoituspäätökset voivat johtaa rahan menetykseen.

Osakkeiden treidaus tarkoittaa niiden ostoa ja myyntiä suhteellisen lyhyellä aikavälillä tavoitteena tehdä voittoa hinnan nopeista muutoksista. Tämä ei kuitenkaan sovi aloittelijoille, sillä treidaaminen vaatii paljon osaamista. Osaava treidaaja voi tehdä korkeaa tuottoa, mutta vastaavasti tappiotkin ovat suuria.

Osakkeisiin on järkevää sijoittaa pitkäjänteisesti yli 5 vuoden horisontilla. Pitkän aikavälin tyypillinen vuotuinen tuotto osakesijoittamisessa on 8 prosenttia, mutta yksittäisen sijoittajan tuotto-odotukseen vaikuttavat monet asiat kuten talouden yleinen suhdannetilanne, sijoitusten hajauttamisen taso ja onnistuneiden sijoituskohteiden valinta.

Arvonnousu

Julkisilla osakkeilla käydään kauppaa joka pörssipäivä, mikä tarkoittaa, että markkinat määrittävät osakkeille hinnan osto- ja myyntitoimeksiantojen perusteella. Osakkeiden hinnat voivat vaihdella useita prosentteja päivän aikana ja pitkällä aikavälillä arvonmuutokset voivat satoja ellei tuhansia prosentteja.

Kun osakkeen myy ostohintaa kalliimmalla, saa voittoa. Toisin päin tapahtuessa sijoittaja menettää rahaa. Voit hyötyä osakkeiden arvonnoususta vain, jos ajoitat osto- ja myyntitapahtumat oikein. Tämä vaatii yritysten liiketoiminnan tuntemusta tai pitkäjänteistä sijoittamista.

Sijoittamalla tasaisesti tuottaviin yrityksiin pitkällä aikahorisontilla mahdollisuus saada tuottoa paranee, vaikka osto- ja myyntitapahtumien ajoitukset eivät olisikaan olleet optimaalisia.

Osinko

Yrityksen liiketoiminnan ollessa tuottavaa saattaa se maksaa osinkoa sijoittajilleen. Osingon suuruus vaihtelee, mutta tyypillisesti osinko on noin 2 - 10 prosenttia osakkeen arvosta. Osinko maksetaan sijoittajien pankkitileille välittäjän kautta. On yrityksiä, jotka maksavat osinkoa vain vähän tai eivät ollenkaan. Syynä saattaa olla huonosti sujuva liiketoiminta tai yritys kerää rahaa investointeihin tai muihin kuluihin.

Osakesäästämisen riskit

Osakesäästämisessä on merkittäviä riskejä. Koko sijoitetun pääoman voi menettää. Näin tapahtuu, jos sijoituksen kohteena oleva yritys menee konkurssiin ja yrityksen velkojen maksun jälkeen sillä ei ole enää kassavaroja tai omaisuutta. Liiketoiminnan ulkopuoliset osakkeiden omistajat - kuten piensijoittajat - eivät joudu vastuuseen yrityksen veloista eli sijoittajan riskin suuruus rajoittuu oman sijoituksen arvoon.

Riskien pienentäminen

Osakesäästämisessä voi menettää sijoittamansa rahan, mutta suunnitelmallisesti toimimalla se on epätodennäköistä. On järkevää sijoittaa vain sen verran kuin on valmis menettämään.

Aloittelevan osakesijoittajan on vaikea tunnistaa parhaimpia ostoajankohtia, jolloin hän saattaa ostaa osakkeita epäoptimaalisina ajankohtina. Riskiä voi pienentää ajallisella hajauttamisella eli ostamalla osakkeita pienissä erissä eri ajankohtina. Valitettavasti toimeksiantojen suhteelliset kulut ovat suuria pienillä erillä kauppaa käydessä, joten liian vähän osakkeita ei kannata kerralla ostaa.

Jos haluat sijoittaa vain pieniä summia, osakerahastot saattavat olla suoria osakesijoituksia parempi valinta.

Aloitteleva sijoittaja ei myöskään ole paras valitsemaan hyviä sijoituskohteita, jolloin hän saattaa sijoittaa yrityksiin, joiden tulevaisuudennäkymät ovat huonot. Tätäkin riskiä voi pienentää hajauttamisella. Ostamalla usean eri yrityksen ja toimialan osakkeita mahdolliset huonot valinnat edustavat vain osaa sijoituksistasi.

Usea suomalainen sijoittaja ostaa vain Helsingin pörssin osakkeita. Kun taloustilanne Suomessa heikkenee, Helsingin pörssin yritysten osakkeiden arvot saattavat laskea taloustilanteen mukana. Tähän auttaa maantieteellinen hajauttaminen. Sijoitussalkkuun on hyvä hankkia osakkeita myös Helsingin pörssin ulkopuolelta muilta maantieteellisiltä alueilta ja jopa EU-alueen ulkopuolelta.

Miten valita sopivat osakkeet

Sopivien sijoituskohteiden valinta on piensijoittajalle vaikeaa. Aktiivinen ja utelias sijoittaja tutustuu itsenäisesti yritysten liiketoimintaan, niiden tulevaisuuden näkymiin, tilinpäätöksiin ja osakkeiden tunnuslukuihin. Näiden avulla hän voi tehdä valistuneita päätöksiä.

Vähemmän kokeneet sijoittajat voivat hyödyntää pankkien ja välittäjien tekemiä osakeanalyysejä. Analyyseissä annetaan suosituksia, kannattaako tiettyä osaketta ostaa vai myydä. Turvallisuushakuisen osakesäästäjän on hyvä lisäksi keskittyä suuriin voitollisiin yrityksiin, jotka tuottavat tasaisesti ja joilla on positiiviset tulevaisuuden näkymät.

Verotus

Osakesijoittamisen tuotot ovat verollisia.

Osakkeiden arvonnoususta tulee maksaa pääomaveroa, joka on 30 tai 34 prosenttia tulotasosta riippuen. Arvonnousulla tarkoitetaan myyntihinnan ja ostohinnan välistä erotusta, ja siitä saa vähentää myös sijoitustoimintaan kohdistuneita kuluja. Jos luovutat omaisuuttasi alle 1 000 euron arvosta vuodessa, veroa ei tarvitse maksaa ollenkaan.

Niin ikään osingosta maksetaan pääomaveroa. Koska yritys on jo aiemmin maksanut voitostaan yhteisveroa, sijoittavat maksavat osingoistaan veroa vain 85 prosentin osuudesta ja loppuosa on verotonta. Verottaja laskee osingon veron välittäjän sille toimittamien tietojen perusteella. Sijoittajan tehtäväksi jää tarkastaa veroilmoitukseen merkittyjen tietojen oikeellisuus ja täydentää niitä tarvittaessa.

Suomalaiset välittäjät toimittavat verottajalle automaattisesti tiedot kaupoista ja osingoista, joten veroja ei tarvitse laskea itse. Joskus välittäjän toimittamia tietoja voi joutua täydentämään veroilmoituksessa.

Osakesäästötili

Pitkäaikaisen osakesäästäjän kannattaa avata perinteisen arvo-osuustilin sijaan osakesäästötili. Osakesäästötiliä käyttäessä myyntivoitosta ei tarvitse maksaa veroa heti myynnin yhteydessä vaan myyntisumman voi käyttää täysimääräisesti uusiin osakesijoituksiin. Veroa maksetaan vasta osakesäästötilin varojen noston yhteydessä. Osakesäästötili on oiva tapa maksaa verot myöhemmin, jolloin myös veron osuuden voi jatkosijoittaa väliaikaisesti.

Osakesäästämisen aloittaminen

Ennen osakesäästämisen aloittamista on tärkeää ymmärtää siihen liittyvät riski. Kukaan ei takaa tuottoa.

Riskitasoa pystyy pienentämään merkittävästi opiskelemalla sijoittamisen perusteet ja tekemällä huolellisesti harkittuja päätöksiä. Sijoittajan on hyvä ymmärtää, että osakesijoittamisessa horisontti on pitkä ja välittömiä tuottoja tulee harvoin. Treidaamista emme suosittele aloittelevalle.

Kun perusteet ovat kunnossa, tulee etsiä itselleen luotettava välittäjä ja avata arvo-osuus- tai osakesäästötili sen kautta. Oma kotipankki on usein hyvä aloituspaikka, mutta se on harvoin edullisin ja monipuolisin. Palvelutasokin saattaa olla itsenäistä välittäjää alhaisempi.

Välittäjien palveluvalikoimaa, ehtoja ja hintoja on hyvä verrata. Yksi vaihtoehto on pohjoismaalainen Nordnet, joka on toiminut Suomessa jo vuodessa 1996 alkaen. Nordnet ei ole pelkästään edullinen kuluiltaan, mutta yritys on kokenut ja se pystyy tarjoamaan monipuolisen palveluportfolion niin aloittelevalle kuin ammattimaiselle sijoittajalle. Se tarjoaa myös muita palveluita kuin osakesijoittamismahdollisuuden.

Aloittelevan sijoittajan kannattaa valita pörssistä muutama tunnettu yritys ja tutustua niiden tietoihin oppimismielessä. Yrityksen liiketoiminnan kuvauksiin, avainlukuihin ja tulevaisuudennäkymiin on hyvä tutustua rauhassa ja yrittää ymmärtää tietojen merkitys. Kurssihistoriaakin voi vilkaista, mutta historiallinen kurssikehitys ei ole tae tulevaisuudesta.

Kun olet hankkinut riittävästi osaamista osakkeiden vertailuun ja löytänyt ensimmäisen sijoituskohteen, toimeksiannon toteuttaminen välittäjän kautta on nopeaa ja yleensä se toteutuu sekunneissa.

Toimeksiannoissa voi itse asettaa rajahinnan tai käydä kauppaa sen hetkisellä kurssilla.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Nordnet

Olemme nostaneet artikkelissa esiin yhteistyökumppanimme Nordnetin muutamaan kertaan. Vaikka moni pankki tarjoaa sijoituspalveluita, Nordnet erottuu edukseen usealla ominaisuudella.

Nordnet on vakiintunut toimija alalla, ja sen palveluvalikoima on kattava. Toimeksiantojen kulut ovat kilpailukykyiset, eikä säilytysmaksuja ole. Nordenetin kautta voi sijoittaa sekä osakkeisiin että rahastoihin, ja saatavilla on myös hyväkorkoisia talletustilejä.

Nordnetin palveluivalikoima on laaja, joten vaihtoehtoihin on hyvä tutustua itsenäisesti. Jos ne vastaavat tarpeitasi, voit avata asiakkuuden helposti.

Avaa asiakkuus Nordnetiin nyt niin saat 20 €:n arvosta osuuksia Nordnet One Tasapaino -rahastoon.

Loppusanat

Osakesäästäminen on yksi tapa vaurastua. Muita tapoja ovat muun muassa määräaikaistilit ja vertaislainoihin sijoittaminen. Omaisuutta on suositeltavaa hajauttaa eri tyyppisiin sijoituskohteisiin. Koska osakkeet ovat riskipitoinen sijoituskohde, turvallisuushakuisen sijoittajan kannattaa pitää niiden painoarvo pienenä sijoitussalkussa. Osakesalkunkin sisällä laaja hajautus niin maantieteellisesti kuin ajallisesti on tärkeää.

Aloittelevan osakesäästäjä ei kannata odottaa pikavoittoja. Osinkojen muodossa sijoittaja saa pientä tasaista vuosittaista tuottoa. Arvonnousun tuoma tuotto realisoituu vasta osakkeita myydessä ja tähän saattaa mennä vuosia. Tuotot ovat pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta verollisia. Keskimäärin osakesijoittajat saavat sijoituksilleen kohtuullista tuottoa, joten pitkällä aikavälillä heidän varallisuutensa kasvaa.